Direktlänk till inlägg 13 mars 2012
Hej!
Ikväll var det dags igen för ett tårtbak.
Martin fyller 40 i morgon och svärmor och svärfar kommer på middag.
Tänkte vi skulle fira Martin ordentligt med en rejäl tårta efter maten.
Tårtbotten har jag gjort på tre-glasvis
i det här fallet med tre ägg och lika mycket socker, 2 tck bakpulver och 1/3 cacao, 1/3 mjöl och 1/3 potatismjöl.
Bakas 35-40 minuter i 175 grader.
Blir en fantastisk tårtbotten som bara blir bättre om den får stå tills sig lite över natten.
Jag delade botten på tre delar, och la på det första lagret med fyllning, vaniljkräm uppvispat med grädde.
På andra laget hällde jag över lite jordgubbssaft för att fukta till själva kakan en aning och sedan bredde på ett tjockt lager med jordgubbsmousse, smaksatt med citron.
Ovan på det tredje laget kaka bredde jag ett lager med grädde och sidorna spritsades med chokladfrosting, som stelnar en aning i kylskåpet över natten. Innan den serveras ska jag skiva jordgubbar och lägga ovanpå tårtan.
Bild på den färdiga tårtan kommer imorgon....
Recept Chokladfrosting, även toppen till cupcakes:
170 gram smält choklad
1 dl turkisk youghurt
50 gr smör
5 dl florsocker
Vispa allt utom chokladen fluffigt. Rör sist ner chokladen. Om den ställs i kylen stelnar den och blir svåt att spritsa, gör den a la minute.
Recept Jordgubbsmousse:
3 gelantinblad/pulver läggs i blöt
1 liter jordgubbar, mosade och silade.Blandas med 2 tsk citronsaft.
1 äggvita vispas, 1 tsk citronsaft, och 1 dl socker vispas fluffigt.
Vispa 1 1/2 dl grädde lätt.
Rör ner gelantinet i bärpurén.
Bärblandningen rörs ner i äggoch sockerfluffet.
Till sist blandas grädden ner med luftiga tag.
Låt stå 1-2 timmar i kylen.
Lycka till! / Malin