fyrabagareochensmet

Senaste inläggen

Av fyrabagareochensmet - 10 mars 2012 19:08

Hej!

En underbar lördag, helt i min smak, börjar gå mot sitt slut...eller nja först är dt ju mello 2012.

Har bara sett det första programmet så har faktiskt ingen koll alls på vad kvällen kan erbjuda.

Idag har Sally spelat match och Martin skötte skjuts och sekreteriat. De förlorade båda matcherna.

Jonna har gått som på nålar hela dagen och just nu har det kommit två killar som Jonna och hennes kompis bjudit hit. De kollar film, Jag saknar dig, och ska kanske kolla Mello. Sally har dragit till Nora för övernattning.


Idag har jag förstås, förutom att storstädat förrådet bakat lite och förberett till nästa helgs kalajs.

Ikväll gjorde jag minichokladbiskvier och små cocostoppar. Gillar att göra minivarianter av allt, det blir liksom lite mumsigare att äta då.

   

(Oj, glömde att vända på bilderna)


Trevlig kväll!!/ Malin


Av fyrabagareochensmet - 4 mars 2012 20:35

Hej!

Nu är vi tillbaka efter en veckas sol och värme i Marocko. Vi har haft det underbart och faktiskt surfat ett par dagar, eller ja vi försökte oss på den konsten. Väldigt roligt men svårt!

Innan vi åkte hade jag en tanke om att fota mat och berätta om men jag har faktiskt glömt bort. Vi har ätit vegetariskt hela tiden, som alltid, men kanske inte speciell marockansk mat. En kväll åt vi Tagine som är lite utav en gryta som marockanerna gör i en speciell konformad lergryta. Mycket gott men inte så smaksatt som jag trodde det skulle vara.

Vi har gått till bageriet varje morgon och dag och köpt bröd, gjort goda tomat och ostmackor med olivolja, salt och lök som vi har avnjutit vid ett brusande hav. Vi har även provat bakelser, smakade lite som napoleonbakelser fast i chokladform. Veckan har varit underbar med solbränna, surf, bad, god mat, besök till Agadir som för övrigt, enligt mig var en besvikelse, shoppat, prutat (Jobbigt) och ätit igen. På återseende./ Malin

 


Av fyrabagareochensmet - 19 februari 2012 19:48

Hela helgen har handlat om mat och bak för vår del.  Underbart!

Redan i torsdags kväll satte Martin och jag igång med en stor bröllopscatering. Martin gjorde skaldjurssoppa och en härlig lammgryta och jag gjorde bla pajer till vickning.


I fredags fyllde jag år och firades rejält. Blev väldigt överraskad efter en fantastisk middag på Chez Betty. Jag och Jonna åt en mycket god pizzavariant, Tarte Flambé. Den består av en tunn tunn pizzadeg med mycket blandad ost, lök men utan tomatsås.  Sally åt ryggbiff med pommes och Bearnaissås och Martin åt gratinerad slätvar. Gå till Chez Betty, såå bra!


Till restaurangen kom min svägerska och tog mig med till Gondolen. Där satt mina glada vänner och kollegor.

Det var riktigt roligt att få bli firad utav dom och med dom. Tack!!


Hela lördagen ägnades då åt till catering. Vi gjorde filodegsknyten med skaldjur, 450 snittar, skalade och rostade mängder av persiljerötter mm.  Det hela blev väldigt lyckat och gott!


I morgon måndag tänkte jag bjuda mina gulliga kollegor på tårta eftersom jag fick en så fin present.

Här kommer lite bilder från dagens bak.


Den här modellen på tårtbottenrecept funkar alldeles utmärkt. Till en form med 24 cm i diameter, ta tre el fyra ägg och häll upp i ett glas. I glas nummer två lika mycket socker som ägg. I glas nummer tre 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao.


När äggen och sockret är vispat till ett vitt fluff siktas mjölblandningen ner med 2 tsk bakpulver och hälls i en sockrad form. Gärna med en extra kant ifall kakan blir hög.

   


När kakan har svalnat delas den i tre delar. Sen lägger jag den del som ska vara längst upp på den färdiga tårtan i botten, alltså upp och ner i formen. Formen har jag räckt med plast innan så det blir lätt att få ut tårtan.

Sen lägger jag i kokosmousse och ett lager kaka till, sen fyller jag i limemousse och ännu ett lager kaka. Recept finns längst ner på sidan.  Till sist plastar jag kakan och låter den stå i kylen, där klarar sig den 1-2 dygn.

   


Nu ska jag montera tårtan. Jag använder mig utav Dr. Oetkers vita marsipantäcke.

 


Här har jag spritsat White Fluffy Frosting på tårtan som rosor. Recept på detta fins längst ner!

Ser gott och fint ut tycker jag, hoppas mina kollegor tycker det också!

   


Idag kom min mamma och hennes man på födelsedagsmiddag, så när jag var i bakartagen så fortsatte jag och tänlte mig bakelser. Jag använde mig utav samma recept som tidigare bottnar men bredde ut denna på bakplåtspapper och gräddade något kortare.Sedan stansade jag ut lagom stora rundlar.



Jag la limemousse och kokosmousse mellan dessa också, som minitårtor och klädde dom med rosa marsipantäcke.

 


Sedan spritsades dessa med den vita flufffrostingen.

   

Gott så gott!


Här kommer lite recept:


Tårtbotten

3-4 ägg

lika mycket socker

lika delar choklad, mjöl och potatismjöl.

2 tsk bakpulver

175 grader i 35 -40 minuter.



Kokosmousse

2 dl creme fraiche

2 dl socker

1 1/2 dl kokos

2 dl grädde


Vispa creme fraiche och socker i 10 minuter. Blanda i kokos och vispad grädde. Låt svälla i 10 minuter.


Limemousse

2 dl lätt vispad grädde

1 dl creme fraiche

1 dl matlagningsyoughurt

0.75 dl socker

2 tsk rivet limeskal

1/2 dl limesaft

3-4 gelantinblad


Blötlägg gelatinet. Vispa creme fraiche, socker och matlagningsyoughurt. Smält gelantinet med limeskalet och saften. Rör ner det snabbt i youghurtblandningen och sist grädden. Låt stelna i 1-2 timmar.


Fluffy White Frosting

2.3 dl socker

0.8 dl vatten

1/4 tsk ättika

Detta sjuds ihop till en lagon tjock sockerlag.


2 äggvitor

1 tsk vaniljsocker

Detta vispas hårt så man kan göra toppar.


Droppa ner sockerlagen sakta, gärna under 5 minuter, under vispning. Vispa en stund till efter att sockerlagen gått ner.






Av fyrabagareochensmet - 14 februari 2012 18:58

  Alla hjärtans dag-bak!   

Idag när jag bakade Kärleksmums med tre sötnosar på jobbet  fick jag ett sms från Sally.

"- Får Tilde och jag baka kärleksmums när vi kommer hem?"

Var nästan lite scary...eller kanske ganska vanligt en sån här dag?

När tjejerna sen kom hem var det bakning i köket så det stod härliga till.


Kärleksmums eller Snoddas i hjärtform blev det,  som sedan garnerades med fina rosor av sugarpaste.


En liten stund senare kom Jonna hem och var baksugen. Hon testade Kardemummamuffinsen i Sju sorters kakor.

En doft av pepparkakor spred sig i köket.

  

Jonna älskar att garnera och spritsa så det fick bli lite smör och florsockersmet med karamellfärg på muffinsen.

Fina va?    

Ha en skön fortsatt Tisdag!/ Malin      









   


 
Av fyrabagareochensmet - 11 februari 2012 16:24

Hej!

 

Efter en skön promenad med Herkules möttes jag av otroligt, underbara dofter i hemmet.

I köket står Jonna och rullar vårrullar medans Martin snor ihop en Nudelsallad.

Ikväll är det vi som står för varmrätten, men inte hemma. Take away-dinner hos trevliga familjen i det vackra huset.

 


I Nudelsalladen finns bla Pak Soi, Kinesisk broccoli, Mynta, Koriander och risnudlar förstås.

 

Vi har även förberett Crabcakes med sejfilé och räkor. De är rullade i pankomjöl och ska friteras på plats.

 

Underbart gott blir det! Är det någon som vill ha recept är det bara att höra av sig.

Trevlig afton  

      


Av fyrabagareochensmet - 10 februari 2012 20:33

Ikväll har det varit stök i köket hos Sparrings. Cupcakesbak till Boltoncafeét. Samtidigt bakas det pizza med mozzarella och grillad paprika. Oliver förstås.

     Jonna vår ständiga hjälpreda i köket skär och river ost, fixar med grönsaker och är en allmän hjälpreda.

  Här visar Jonna det som är bra till cupcakebakning. Tyllar, formar, sugarpaste, spritsar.


  Ikväll har vi bakat choklad- och vanliga vanilj- och citronmuffins.

Chokladmuffinsen ska spritsas med en chokladkräm, toppas med cocos och smyckas med ett Bolton-B och vaniljmuffinsen fylls med hallonmousse och toppas med rosa frosting gjord på florsocker, smör och philadelfiaost. En liten skvätt kaffegrädde kom ner också.

       Jonna skär ett hål i varje muffins och fyller med mousse, sedan spritsar jag över frosting. Vansinnigt smarrig!

    Här visar Jonna hur hon gör en ros att dekorera med. Fyra fem små bollar som trycks ut tätt tillsammans. Sedan rullas den ihop. Vik ut rosbladen.

   Sally var också med på ett hörn förstås, hon bakade och donade men ville inte vara med på bild. Här spritsar hon chokladkrämen som är gjord av philadelfiaost, smör, florsocker och kaffegrädde,

   Pizza blev det också till slut. Gott!


 

Här är de färdiga Bolton Cupcakes`n.

Bara att leverera och avnjutas!


 
Av fyrabagareochensmet - 4 februari 2012 19:06

Superenkel kladdkaka slängs ihop till kvällen, här med hälften hasselnötter och hälten kokos.


3 dl socker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

lite salt

Rör ihop till en härlig smet.

Sen i med 2 ägg och rör.

Smält 75 gr smör som rörs ner i smeten och till slut

2 dl vetemjöl

Ner i en form, på med valfritt gott och skjuts in i ugnen 15 min i 175 gr.

  Malin 

  
Av fyrabagareochensmet - 3 februari 2012 20:27


Ikväll beställdes det nudlar, Sam yang gai...

 


Så här gjorde vi: morot rödlök broccoli minimajs stektes i olja tillsammans med cashwewnötter och solrosfrön.

Kryddblandning mosades i mortel: limejuice, koriander, ingefära, chili, fisksås, soja och jordnötssmör.

Detta blandades med grönsakerna. Glasnudlar kokta i saltvattten.  Smaklig spis!

Till dessert frozen youghurt smaksatt med blåbär och hallon, toppad med rostad kokos och en chokladsnitt.

 

Trevlig afton!! / Malin

Ovido - Quiz & Flashcards